Owsianka to posiłek, który posiada zarówno zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Bez względu na to, do której grupy się zaliczamy, musimy zdawać sobie sprawę z dobroczynnego wpływu owsa na nasz organizm. Jeśli poznamy właściwości tego zboża, być może łaskawszym okiem spojrzymy na owsiankę. Danie to można podać z wieloma różnymi dodatkami, dlatego każdy może znaleźć rozwiązanie idealne dla siebie.
Jakie właściwości posiada owies?
Owies stanowi skarbnicę wielu cennych witamin i minerałów. Wśród witamin, na pierwszy plan wychodzi witamina E. Jest ona silnym antyoksydantem, dlatego skutecznie walczy z mnożącymi się w naszym organizmie wolnymi rodnikami. Są one odpowiedzialne za rozwój wielu mniej i bardziej niebezpiecznych chorób. W owsie nie brak jest również cynku, selenu, magnezu oraz żelaza. Jak wiadomo, każdy z tych pierwiastków jest naszemu organizmowi niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Owies zawiera także spore ilości krzemionki, choć nie są one tak duże jak w przypadku kaszy jaglanej. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że owies jest pożądany w diecie osób odchudzających się.
W jaki sposób podać owsiankę?
Owsiankę można zaserwować tak naprawdę na wiele różnego rodzaju sposobów. W zasadzie, ogranicza nas tylko i wyłącznie wlasna fantazja. Płatki owsiane możemy ugotować zarówno na wodzie, jak i na jakimś napoju roślinnym. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, abyśmy użyli mleka krowiego bądź koziego. Po ugotowaniu owsianki, możemy dosłodzić ją wedle uznania miodem, syropem klonowym bądź jakimś innym słodzidłem. Jeśli unikamy białego cukru, śmiało możemy sięgnąć po zbliżony do niego w smaku ksylitol. Owsiankę starajmy się podać z posiekanymi orzechami, pestkami, a także z owocami. Jeśli mamy taką możliwość, postawmy na owoce sezonowe. Posiadają one najwięcej niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Jeśli chcemy, do owsianki możemy dodać również pokruszoną gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao.